Komunikaty - Pytania techniczne
Anaru - Śro 11 Lut, 2009 23:53
Mam pytanie, czy jak odzyskane z dysku zdjęcia są w postaci plików, które się wyświetlają na czarno, to da się je jakoś naprawić? Czy są już tak skopane, że szans nie ma?
ŁukaszG - Czw 12 Lut, 2009 00:04
| Anaru napisał/a: | | Mam pytanie, czy jak odzyskane z dysku zdjęcia są w postaci plików, które się wyświetlają na czarno, to da się je jakoś naprawić? |
Wyślij mi na maila: lukasz@luc.anv.pl jedno takie zdjęcie, zobaczę, czy coś da radę z tym zrobić.
Łukasz
Anaru - Czw 12 Lut, 2009 00:11
Wysłałam, dzięki
Ulka - Sob 28 Lut, 2009 15:23
Pytanie może głupie ale ja nie mam pojęcia czy można zrobić tak, żeby jednocześnie do komputera był podłączony głośnik i słuchawki - i żeby oba działały. Bo podłączone mam ale działa jedno albo drugie - i zeby zmienić muszę się wciskać pod moje super-biurko, w celu zamiany wtyczek. Nie powiem, mało wygodne to jest... pomocy...
Anonymous - Sob 28 Lut, 2009 15:37
| Ulka napisał/a: | | Nie powiem, mało wygodne to jest... pomocy... |
nie wiem czy da się, aby działało jednocześnie, ale aby było wygodniej możesz sobie kupić taki przełącznik z kabelkiem i mieć to na biurku i tylko włączać guziczkiem co ma działać.
wygląda mniej więcej tak Pewnie są w różnych cenach...
Polecam.
Sofijufka - Sob 28 Lut, 2009 16:21
a ja mam cos takiego - listwa zasilajaca
http://www.ceneo.pl/Listw...CFQZOtAodPmCSmg
może być tez listwa przepięciowa
http://www.elektromax.skl...+3+metrowy.html
Calipso - Sob 28 Lut, 2009 17:18
Ja nie mam przełącznika,to znaczy nie musiałam niczego dokupować.Poprostu z tyłu komputera na samym dole mam miesce na dwa wejścia tzw.czincze czy jak to się zwie.Czyli u mnie mogą działać i słuchawki i głośnik jednocześnie
Ulka,obejrzyj dobrze wszystkie wejścia w komputerze,może nie będzie potrzeba przełącznika
Ulka - Nie 01 Mar, 2009 02:18
Ja mam dwa wejścia, a nawet trzy:) Jedno jest na pewno do mikrofonu (bo ten działa) a dwa pozostałe... jak na mój gust to mają oznaczenia podobne, ale wetknięta w jedno z nich wtyczka nie daje efektu... wiec może są inne? Trudno mi się dobrać do tego tyłu, mam tak niefortunne ustawienie komputera, ze nie bardzo daje się go teraz wywlec spod biurka
praedzio - Nie 01 Mar, 2009 09:14
Tu masz na dole kolory wtyków/gniazd i funkcje, do których służą: http://pl.wikipedia.org/w...%BAwi%C4%99kowa
aneby - Nie 01 Mar, 2009 09:54
Ja tam się nie znam za bardzo, u mnie podłącza się do jednego gniazda albo głośniki albo słuchawki.
Ulka - Nie 01 Mar, 2009 13:12
Dzięki!
ŁukaszG - Nie 01 Mar, 2009 18:40
| Ulka napisał/a: | Pytanie może głupie ale ja nie mam pojęcia czy można zrobić tak, żeby jednocześnie do komputera był podłączony głośnik i słuchawki - i żeby oba działały. |
Pytanie bardzo konkretne. Jest wiele rozwiązań, część zostało już przedstawionych. Zakładam, że masz komputer stacjonarny. Przy odrobinie szczęścia można to zrobić nawet bez nakładów finansowych, a konkretnie zależy od tego, w jaki sposób zrealizowany jest układ dźwiękowy w Twoim komputerze. W większości płyt głównych w komputerach dźwięk oparty jest na tym samym lub podobnym układzie, który m.in. pozwala na programowe konfigurowanie gniazd wejść/wyjść dźwięku. Np. jeśli nie używasz wejścia liniowego lub mikrofonowego, możesz go skonfigurować także jako wyjście audio dla słuchawek/głośników. Jak sprawdzić, czy jest taka możliwość? Sprawdź czy przypadkiem w Panelu sterowania nie masz jakiegoś narzędzia, które nazywa się Menadżer efektów dźwiękowych, czy Konfiguracja AC97, czy SoundMax. Jeśli jest, to wśród zakładek tego programu znajdziesz Wykrywanie złącza czy Konfiguracja głośnika - miejsca, gdzie można nastawiać w jaki sposób ma działać dane gniazdo odpowiedzialne za dźwięk. Wszystko to jednak zależy, jaki masz układ dźwiękowy w swoim komputerze, ale jest to od kilku lat bardzo popularne rozwiązanie w komputerach.
Powodzenia.
Pozdrawiam
AdminLuc
Ulka - Nie 01 Mar, 2009 21:18
Zabrzmiało obiecująco, ale chyba niestety nie mam czegoś takiego w Panelu. Przejrzałam wszystko i nic nie pasuje Będę musiała kombinować z nakładami. Dziękuję:)
ŁukaszG - Nie 01 Mar, 2009 21:28
| Ulka napisał/a: | | Będę musiała kombinować z nakładami. |
W zasadzie wystarczy Ci rozgałęźnik, bo chyba nie korzystasz jednocześnie z obu odbiorników, tzn. w tym samym momencie z głośniczków i słuchawek.
Poniżej link do rozgałęźnika sztywnego i rozgałęźnika na kablu (wybór aukcji przypadkowy, na zasadzie pierwszy lepszy wynik):
http://www.allegro.pl/ite...ozdzielacz.html
http://www.allegro.pl/ite...u_1_2m_206.html
AdminLuc
Ulka - Nie 01 Mar, 2009 21:44
O, to chyba będzie najlepsze bo i najtańsze:) Korzystać z obu na raz raczej nie będę, ale mam pytanie - od czego w takim rozgałęźniku zależy które z urządzeń działa(słuchawki czy głosnik)? Głosnik ma wyłącznik, ale słuchawki nie...:)
Anonymous - Nie 01 Mar, 2009 21:45
w moim naciskasz guziczek. i przęłaćza na to co chcesz akurat, żeby działało
Vasco - Pon 02 Mar, 2009 11:13
Łukaszu, w wynikach "Szukaj" uaktywnia mi się trojanik (ten popularny ostatnio wszędzie).
ŁukaszG - Pon 02 Mar, 2009 22:17
| Vasco napisał/a: | | Łukaszu, w wynikach "Szukaj" uaktywnia mi się trojanik (ten popularny ostatnio wszędzie). |
Hmm, a mógłbyś opisać w jakich okolicznościach, co szukałeś...? Tzn. teoretycznie nie jest to możliwe, szybciej bym podejrzewał Twój komputer...
Łukasz
Alicja - Wto 03 Mar, 2009 10:33
miałam wczoraj to samo wieczorem, gdy chciałam czegoś szukać przez " szukaj"
Vasco - Wto 03 Mar, 2009 13:56
Wpisałem "allegro" do wyszukania - nadal mi Kaspersky protestuje. Dziwne, jak wpisuję coś innego, to wszystko jest ok...
ŁukaszG - Wto 03 Mar, 2009 23:22
| Vasco napisał/a: | | Wpisałem "allegro" do wyszukania - nadal mi Kaspersky protestuje. Dziwne, jak wpisuję coś innego, to wszystko jest ok... |
Z tego co wyczytałem to w kilku miejscach, w niektórych skryptach jest kod, który bywa błędnie interpretowany przez niektóre programy antywirusowe jako trojan lub wirus. Znam już sposób, jak sobie z tym poradzić, aby już nie straszyło to użytkowników , ale z braku czasu zrobię to dopiero w sobotę lub niedzielę.
Pozdrawiam
Łukasz
Calipso - Wto 10 Mar, 2009 20:05
Ulko,jeśli nadal nie masz rozwiązania w sprawie jednoczesnego korzystania ze słuchawek i głośników,to chyba mam sposób.O ile masz ochotę na kupno innych słuchawek,to polecam te http://www.action.pl/_pro...d=MULMINMIK0006 .Te słuchawki mają w zestawie mikrofon i dodatkowo mają wtyk ( nie wiem jak to się nazywa ),który ma wejścia na mini jacka od słuchawek i od głośników.W ten sposób do jednego wejścia w komputerze podłaczysz oba urządzenia Słuchawki nie sa drogie,bo można je kupić już od 16 złotych
Ulka - Wto 10 Mar, 2009 20:15
A, właśnie, zapomniałam się pochwalić Kupiłam sobie taki mały rozgałęźnik do minijacka. Jestem dumna z siebie bo prawie sama znalazłam go w wielkim mediamarkcie niestety, drożej niż na allegro, ale już tam dzięki za kazdą pomoc!
Aragonte - Wto 10 Mar, 2009 22:03
Czy można zarchiwizować sobie na kompie cały wątek przez zapisanie sobie go jako strony? Próbuję to właśnie zrobić, ale coś strasznie długo to trwa i mam kiepskie przeczucia
Edit: chyba dam sobie spokój z archiwizowaniem, programy mi się wieszają przy próbach zapisu. No to chyba mogę zrobić tylko kasację
Anaru - Wto 10 Mar, 2009 22:23
| Aragonte napisał/a: | Czy można zarchiwizować sobie na kompie cały wątek przez zapisanie sobie go jako strony? Próbuję to właśnie zrobić, ale coś strasznie długo to trwa i mam kiepskie przeczucia |
Owszem, w Mozilli
Chcesz ten swój?
| Aragonte napisał/a: | Edit: chyba dam sobie spokój z archiwizowaniem, programy mi się wieszają przy próbach zapisu. No to chyba mogę zrobić tylko kasację |
Co chcesz skasować???
|
|
|