To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy z wrzosowisk Haworth - Ralph Fiennes

Trzykrotka - Pon 31 Lip, 2006 10:00

Dla mnie ten film był wstrząsający, a Ralph w nim świetny. To chyba jego najlepsza rola, wreszcie nie ozdobna, ale prawdziwa. No, ale pani Weisz i tak ukradła wszystkim przedstawienie, więc nie ma o czym mówić.
Ten nasz Salon to nie miejsce na takie rozmowy, ale mam kolegę, który pracuje w Afryce i kiedy przypominałam sobie jego zdjęcia, artykuły z gazet i widziałam ten film, to pięści mi się zaciskały z bezsilnej rozpaczy. Koszmarne jest to, ile na tym pięknym świecie ciągle jest ludzi drugiej kategorii. Dobrze, że Wierny ogrodnik powstał.

miłosz - Pon 31 Lip, 2006 11:55

Naprawdę znakomity film; sposób kręcenia - oczywiście Gosia, że celowy z tak zwanej "ręki"- bardzo często w ten sposób filmuje sie wojny (poptrzcie na reportaże z Iraku, czy Libanu). Znakomity film - ale jeden z takich po oglądnięciu, których człowiek się zastanawia czy to jest koniec świata, eschatologia i jak przed tym uciec.
a Rachel i Finnes - znakomici, zresztą cała reszta takoż. a muzyka -.... Własciwie dręczy mnie przez cały czas, a Alberto jest kompozytorem ścieżek do wielu filmów almodovara

Gitka - Sob 05 Sie, 2006 18:18

Melduję się :wink:

Gosia - Sob 05 Sie, 2006 22:01

Czesc Giteczko,
Wlasnie przed chwila obejrzalam "Biała hrabine". (Uprzedzam SPOILER !)
Ralph znowu gra dyplomate, tym razem niewidomego, ktory z powodu wypadku traci wzrok, mieszka w Szanghaju i postanawia spelnic swoje marzenie i otworzyc wlasny klub nocny.
Poznaje rosyjska hrabine Sofie Bielińską, ktora musiala wraz z rodzina i corka Katia emigrowac z Rosji (motyw "wysadzonych z siodla" - wiadomo rewolucja), i z powodu braku funduszy zarabiac na zycie jako fordanserka i nie tylko... To ona utrzymuje cala wielopokoleniowa rodzina, ktora jednak ma jej paradoksalnie za zle prace, ktora wykonuje.
Todd Jackson angazuje ją do swojej knajpy, jako jej najwazniejsza ozdobe, jednak zawieraja uklad, ze nie beda poza tym miejscem nic wiecej wiedziec o sobie, choc mimo to po roku zblizaja sie troche do siebie (on poznaje przypadkowo jej corke Katie).
On sam jest samotnikiem i dziwakiem, ale nic w tym dziwnego, skoro stracil cala rodzine (zone, syna i corke), a jego dzialalnosc dyplomatyczna (byl kiedys uczestnikiem traktatu wersalskiego), jak mu sie wydaje, poszla na marne, gdyz zbliza sie wojna.
Tworzy wiec idealny wedlug swoich standardow klub nocny, w ktorym tez wlasciwie mieszka, choc ma duzy i piekny dom. Tworzy swoj wlasny swiat, w ktorym czuje sie doskonale. Ma jednak nadzieje, ze historia tu nie wkroczy (to troche przypomina chowanie sie w ogrodzie jak w "Wiernym ogrodniku").
Jednak w tle jest zblizajaca sie inwazja Japonczykow, bo to lata 1936-1937.

Fiennes gra niewidomego i jest bardzo wiarygodny. Jest w nim smutek i zmeczenie.
On i hrabina Sofia sa do siebie podobni, oboje stracili w zyciu wszystko. On - rodzine, wzrok, przeszlosc dyplomatyczna i zludzenia, ona - męza, dom, pozycje spoleczna, kraj. Znalezli sie w egzotycznym Szanghaju, gdzie oboje sa samotni. On choc jest bogaty, ona bo jest biedna i nie akceptowana przez rodzine swego meza. Sofia ma jednak coreczke Katie, dla ktorej jest w stanie zrobic wszystko, ciotki jednak najchetniej odsunelyby ja od corki, bo daje jej zly przyklad.

Film ma klimat nostalgiczny. Dawni hrabiowie spotykaja sie przypadkowo w innych okolicznosciach, nie sa juz panami, lecz zwyklymi pracownikami, przeszlosc odeszla.
Takze odejdzie w przeszlosc ten Szanghaj jaki widzimy.
Todd Jackson daje Sofii pieniadze na ucieczke z Szanghaju (choc nie pyta jej na co ona je przeznaczy), lecz rodzina pieniadze wykorzystuje, ale nie chce zabrac ze soba Sofii, gdyz ta "splamila sie", ciotki chca jednak zabrac jej corke.
Film konczy sie masowa ucieczka z Szanghaju przed wkraczajacymi Japonczykami i w czasie tej ucieczki Todd Jackson oraz Sofia i jej corka odnajduja sie.

Jak dla mnie magnesem tego filmu jest Ralph Fiennes - jako niewidomy, przegrany dyplomata, troche dziwak przykuwa wzrok. Podoba mi sie tez ta nostalgia za przeszloscia, ktora odeszla.
Oczywiscie jest Szanghaj lat 30-tych i atmosfera lokali nocnych.
W glownych rolach: procz Ralpha, Natasha Richardson, Lynn i Vanessa Redgrave.
Rezyseria : James Ivory.

Ten nasz piekny Ralph Fiennes

Gitka - Nie 06 Sie, 2006 00:36

Gosiu, jakie piękne to zdjęcie na którym razem siedzą na statku.
Ja na początku filmu nawet się nie domyśliłam, że Ralf gra tam niewidomego. Nie chciałam czytać przed obejrzeniem streszczenia, bo i tak wiedziałam, że zobaczę film choćby tylko dla niego :grin:

Tutaj filmik z premiery w Londynie tego filmu (szkoda, że kiepska jakość)

White Countess premieres in London
http://www.youtube.com/watch?v=KXxpaJPOrsI

Gosia - Nie 06 Sie, 2006 09:48

Dzieki Gitko.
W tym filmiku jest scena, ktora bardzo mi sie podobala - ta w ktorej niewidomy Todd natyka sie na bagnety japońskich żołnierzy.

Dodam jeszcze, ze tych ktorzy oczekuja tutaj porywajacej historii milosnej, moze spotkac rozczarowanie. Film ma spokojny rytm, wieksze tu skupienie na dramatach ludzkich.
Sam film byl krecony z duzym rozmachem.

Gitka - Nie 06 Sie, 2006 10:37

A ta scena gdy Todd jest pijany i Sofie prowadzi go na górę?
Już myślałam, że coś będzie... Same iskry :oops:
Ale Todd (Ralph) to dzentelmen :wink:

Gosia - Nie 06 Sie, 2006 10:43

No przeciez sie na nia rzucil, jest nawet fotka:

Ale na tym sie skonczylo :(

Gitka - Nie 06 Sie, 2006 11:08

No fotka jest dużo sugerująca :wink:

Końcówka filmu jest bardzo przejmująca. Kiedy idzie wśród tłumu szukając ich. Jest potrącany, ale wreszcie słyszy głos córki Sofie...

Gitka - Wto 08 Sie, 2006 19:13

Młodziutki :grin:

Gitka - Wto 08 Sie, 2006 19:15

Zatęskniłam...

Gosia - Wto 08 Sie, 2006 19:57

Na tym pierwszym to bym nawet go nie poznala.
Na ppzostalych bez watpienia :D
Na tym drugim mlodziutki, ale calkiem fajny.
a na trzecim usmiechniety tak, ze nawet oczami sie smieje :D

Gdzies czytalam, ze jest typem neurotyka.
Studiował malarstwo.
urodzony: 22 grudnia 1962 (Koziorożec)
Czyli na szczescie jest starszy ode mnie :D

Gral jeszcze w filmie: "Dziwne dni", ktos to widzial ?

P.S. Gitko, wiesz, ze lubie Twoj avatar? ;)

Gitka - Śro 09 Sie, 2006 11:40

Film "Dziwne dni" był niedawno w naszej TV.
http://www.filmweb.pl/Film?id=648

Ja oglądałam go dawno temu, dla niego.
Ale w sumie film nie należy do łatwych w odbiorze.
Mroczny i taki "psychodeliczny" :wink:
Jak zauważyłam Ralph gra prawie wszystkie takie role.
Wyjątkiem jest chyba tylko "Pokojówka na Manhattanie", nawet byłam zdziwiona, że przyjął taką rolę.
"Pokojówki" jeszcze nie widziałam, ale już go mam więc zobaczę jak zwykle tylko dla Ralpha. Bo coś mi go ostatnio brakuje :wink:

Gitka - Śro 09 Sie, 2006 11:50

Gosiu, zobacz jak ten film się zapowiada ciekawie
Chromophobia (2005)
Reżyseria Martha Fiennes - siostra Ralpha (Oniegin), ale czy premiera będzie w Polsce bardzo wątpliwe.
Tutaj jest stronka filmu

http://www.chromophobia-lefilm.com/

Gitka - Śro 09 Sie, 2006 11:56

Gosiu, nie wiem czy oglądałaś jak Ralph opowiada o Hamlecie
Imagine being Hamlet
http://www3.youtube.com/w...related&search=

Dużo tam nie zrozumiałam ale poogladałam sobie :mrgreen:

Gosia - Śro 09 Sie, 2006 12:27

W domku sobie to wszystko poogladam.
Ten film "Dziwne dni" ktos nawet uznal za kultowy. Nie wiem o co chodzi dokladnie, ale podobno muzyka jest niezla. Zaczelam sie wiec o niego "starac" ;) .

O Chromophobii nie slyszalam, ale rezyser mnie zacheca.

"Chromophobia" to opowieść rozpadzie starej rodziny we współczesnym Londynie. Akcja rozgrywa się w mieście, gdzie dawne cnoty, uczciwości i lojalności zostały wyparte przez dążenie do sukcesu i kult gwiazd.

Caitriona - Śro 09 Sie, 2006 12:47

No, no. Ten film, Chromophobia, ma bardzo ciekawą i wiele obiecująca obsadę. Nie tylko Finnes, ale interesuje mnie również Chaplin, Scott Thomas, Holm i Lewis. Oj, chciałabym, żeby go pokazywali u nas!
Gitka - Śro 09 Sie, 2006 12:54

"Chromophobia" photocall, Cannes Film Festival 2005
http://www3.youtube.com/watch?v=dM84vSOQOxA

Ralph chyba lubi Kristinę Scott Thomas :wink: A ja ona mówi po francusku.
Bardzo lubię tę aktorkę.

"Chromophobia" press conference, Cannes Film Festival 2005
http://www3.youtube.com/watch?v=6QIjW3P5k8I

Gitka - Śro 09 Sie, 2006 13:05

Gosiu, znalzałam klip z filmu "Oscar and Lucinda" chyba ostatnio go nie było.
http://www3.youtube.com/watch?v=dLEYtEcQNGY
Mój ulubiony film :grin:

Gosia - Śro 09 Sie, 2006 19:08

Obejrzalam sobie wszystko, lacznie z roznymi klipami z Ralphem :D

On ma takie jedno spojrzenie w "Onieginie", ktore dorownuje spokojnie slynnemu spojrzeniu Colina w Dumie, wiesz Gitko, ktore mam na mysli ?.

Gitka - Śro 09 Sie, 2006 19:14

Tak Gosiu, wiem które to spojrzenie :grin:
Pisałam o tym właśnie w temacie Oniegin.
Dziewczyny już ostrzą pazurki :wink:
Ale my i tak swoje wiemy i już, prawda?
Ja też oglądałam wczoraj i dziś wszystkie klipy Ralpha i zaraz sobie chyba coś włączę w odtwarzaczu. Jak już za mną tak chodzi jak "pies" (według Aine) :wink:

Gitka - Śro 09 Sie, 2006 19:17

ckni mi się za nim :mrgreen:

Anonymous - Śro 09 Sie, 2006 19:29

jenyściewy Giteczko, aż tak?
Gosia - Śro 09 Sie, 2006 19:53

Tapety z "Wiernego Ogrodnika":

Gosia - Śro 09 Sie, 2006 19:59

Fotki:

Banerek