To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Gra o tron (TV)

Agn - Czw 05 Maj, 2011 22:35

Ja też w końcu nadrobiłam trzeci odcinek. O bracie! O mniam!
praedzio napisał/a:
Obejrzałam trzeci odcinek. Serial podoba mi się coraz bardziej. Naprawdę jest dobrze zrobiony. :oklaski: Bardzo podobał mi się "taniec" Aryi. :oklaski:

Ot i mnie też! Arya jest świetną bohaterką, naprawdę sympatyczna z niej dziewuszka.
Jon opanował drugą minę. Brawo dla niego.
Tyrion genialny, radowało się me serce, ilekroć była z nim scena.
Mur... zwala z nóg.

asiek - Czw 05 Maj, 2011 22:47

Chyba i ja się skuszę na serial... Powieści nie czytałam, więc spojrzę okiem zupełnej świeżynki. :wink:

Deanariell napisał/a:

Nadciąga Zima! ;) (Swoją drogą przechlapane mają z tymi porami roku - zima trwająca lata lub wręcz dekady... :shock: Ja pierniczę! :paddotylu: )

A ten pomysł znam z powieści Aldissa - cykl o Helikonii... Pory roku trwały przez dziesiątki lat... :wink:

corrado - Pią 06 Maj, 2011 00:54

praedzio napisał/a:
Obejrzałam trzeci odcinek. Serial podoba mi się coraz bardziej. Naprawdę jest dobrze zrobiony. :oklaski: Bardzo podobał mi się "taniec" Aryi. :oklaski:

Taniec niezły jako metafora walki. Jakoś przy tej scenie w miejsce Aryi wyskoczyła mi z pamięci Alia. Od noża.

Serial przyznaję wciąga :) mimo pewnej teatralności realizacji. Chwilami zalatuje starymi produkcjami z Wysp. Kwestia dźwięku? :mysle:
Niemniej ogląda się nieźle. Ile ma być odcinków?

praedzio - Pią 06 Maj, 2011 05:16

Z tego, co wiem - dziesięć. Ostatni z pierwszego sezonu ma być 19 czerwca. A później będzie czekaaaaanie na drugi sezon. ;)

I jak tu nie kochać Tyriona? ;) http://www.youtube.com/wa...yer_profilepage

Agn - Pią 06 Maj, 2011 07:03

praedzio napisał/a:
I jak tu nie kochać Tyriona? ;) http://www.youtube.com/wa...yer_profilepage

Uwielbiam sposób, w jaki mówi - ma świetny refleks i na wszystko odpowiedź. :mrgreen:

Diana - Pią 06 Maj, 2011 19:36

Och, Tyrion jest świetny! Zresztą to już znany aktor i ceniony.
Strasznie żałuję, że nie mam HBO! :( Na razie serial znam tylko z urywków i trailerów na youtube, ale zdążyłam się już nieco zorientować w obsadzie i poszczególnych wątkach.
Kilku aktorów jest wręcz idealnych do tych ról: Daenerys, Sansa, Arya, Jaime, Cersei, Ned (Boże, Sean znowu lata z mieczem! :excited: ) i mogłabym tak wymieniać. Tylko Jon jakoś mi nie pasi do końca- po prostu inaczej go sobie wyobrażałam, takiego bardziej mrocznego. Ale źle też nie jest. Do tego piękne plenery, muzyka, kostiumy i scenografia. To wszystko ma potencjał- a Mur robi wrażenie!
Jak zobaczyłam pare dni temu, że taki serial powstał, to pomyślałam sobie, że producenci prędzej nakręcą poszczególne części sagi niż pan Martin dokończy "Pieśń..." :twisted:

Agn - Pią 06 Maj, 2011 19:50

Diano, a CocoJumboTV nie wchodzi w grę? Bo tam, ahem, puszczają ten serial. Powinnaś się załapać na powtórki. ;)
Agn - Sob 14 Maj, 2011 22:11

Łazi za mną niemożliwie główny temat muzyczny z GoT. Dobra wiadomość jest taka, że muzyka ma wyjść 14 czerwca (żródełko). :mrgreen:
Wsłuchałam się w tę muzykę i stwierdzam, że myliłam się co do niej. Początkowo mnie nie zachwyciła, ale jak tak się wsłuchać... jest inna niż wszystkie. Żadna muzyka, która obrazuje cokolwiek fantasy nie brzmi jak ta z GoT. Niesamowity nastrój, inne instrumenty niż zazwyczaj... Mhhhhrrr!

zuza - Nie 15 Maj, 2011 00:02

Jako wielbicielka Seana Beana oczywiscie ogladam :)
Ksiazki nie czytalam - chce przeczytac :cheerleader2:

praedzio - Nie 15 Maj, 2011 03:15

Hohohoho! Agn, jaki avek! :mrgreen:
Zuzo, miło Cię widzieć. :D :hello:

zuza - Nie 15 Maj, 2011 10:04

Corka marnotrawna :rumieniec:

Poniewaz nie lubie zimy, to mysl o tym, ze mialaby trwac kilka dziesiecioleci od razu wpedza mnie w depresje. Wspolczuje tym biedakom bardzo...

Zaniepokoilyscie nie wiesciami, ze to bedzie rozbite na jakies sezony... Musze sie blizej przyjzec pierwowzorowi najwyrazniej :)

Agn - Nie 15 Maj, 2011 10:40

Będzie rozbite na sezony, albowiem "Gra o tron" to tylko pierwszy tom serii ("Pieśń lodu i ognia"). Książki polecam - naprawdę dobre fantasy (a dobrego fantasy wcale nie jest na pęczki, więc należy docenić to, co faktycznie jest dobre. ^^).

Paedwardzie, czyżbyś się dziwowała memu avkowi? Zali wżdy? :mrgreen: Przez jakiś czas nie mogłam się, istotnie, zdecydować na ulubionego bohatera. Wahałam się między Tyrionem, Jonem, Nedem, Aryą etc. (nie, Cersei w tej wyliczance nie było). Ale doszłam do wniosku, że najbliższy memu sercu jest jednak Tyrion z jego trzeźwym podejściem do życia i braniem go takim, jakim jest. Nazywa rzeczy po imieniu, wygadany jest, że mucha nie siada - uwielbiam go. :mrgreen:

Yvain - Nie 15 Maj, 2011 11:24

Agn napisał/a:
Tyrion z jego trzeźwym podejściem do życia i braniem go takim, jakim jest. Nazywa rzeczy po imieniu, wygadany jest, że mucha nie siada - uwielbiam go

Ja szczerze też :mrgreen: aktora warunkami zewnętrznymi i głosem dobrali wspaniale, nie dziwię się avkowi :mrgreen:

Agn - Nie 15 Maj, 2011 11:51

Bardzo lubię Petera Dinklage. Grał Zuchona w Narnii, a widziałam go też w "Zgonie na pogrzebie" (zagrał też później w amerykańskiej wersji tego filmu, ale nie polecam - brakuje tego polotu, co w brytyjskiej wersji). I jeszcze go chyba w czymś widziałam. :) Jak się dowiedziałam, że będzie grał Tyriona, to się bardzo ucieszyłam. :)
asiek - Nie 15 Maj, 2011 11:54

Ja jeszcze go widziałam w Dróżniku, świetnie się spisał. :cool:
Anonymous - Nie 15 Maj, 2011 16:35

Ja go bardzo lubie z Penelopy - taka fajna postac dziennikarza plotkarskiej gazety, ktory ostatecznie pokazuje, ze ma sumienie... :)
Anonymous - Nie 15 Maj, 2011 16:45

Kupiłam książkę!! Moja pamiątka z S.
Swoje odczeka, przeczytam iw wezmę się za serial, bo ta kolejność rzadko zawodzi.

Macie jeszcze chwilę wolności i odpoczynku ode mnie w tym temacie :P

Agn - Nie 15 Maj, 2011 17:18

A gdy już zaczniesz czytać, to nie waż się omijać tego tematu - proszę wrażenia na bieżąco! :mrgreen:
Muszę poszukać tego Dróżnika i Penelopy... :mysle: Przypadkiem ten ostatni film nie zawiera także Dżemika? :mrgreen:

Anonymous - Nie 15 Maj, 2011 17:52

Agn napisał/a:
A gdy już zaczniesz czytać, to nie waż się omijać tego tematu - proszę wrażenia na bieżąco! :mrgreen:
Muszę poszukać tego Dróżnika i Penelopy... :mysle: Przypadkiem ten ostatni film nie zawiera także Dżemika? :mrgreen:

A jusci !! W dodatku w takim wydaniu, ze majtki leca przez glowe z zamachem, lopotem wykanujac po drodze salta. Aj!!
Sam film jest banalna komedyjka - w zasadzie bajka z romantycznym motywem. Ale jakos ta naiwnosc nie razi, nie wkurza, a wrecz przeciwnie - wzbudza jakis taki sentyment. W zadnym wypadku nie mozna do niego podchodzic na serio. Fajny dzemowy widok, fajna obsada, obsada i mile spedzony czas, bez wysilku umyslowego.
I polecam (chociaz nie kazdemu :) )

praedzio - Nie 15 Maj, 2011 18:11

Też lubię Petera Dinklage. Zachwycił mnie w Dróżniku. W ogóle uważam, że ma nieprzeciętną urodę. A jeszcze gra taką ciekawą postać, że nie sposób go nie lubić. ;) W książce doszłam troszeczkę dalej i stwierdzam, że niewyparzony język Tyriona potrafi ściągnąć na niego realne kłopoty. ;) Za to podoba mi się jego filozofia, kiedy strzeliwszy sobie mentalnie po pysku na nietrzymanie języka za zębami uważa, że skoro tenże sprowadził na niego kłopoty, to i on powinien go z nich wyciągnąć. ;) I zaiste - dobry robi z niego użytek. :mrgreen:

P.S. Agn, Twój avek mnie nie zdziwił, a zachwycił! :slina:

Agn - Nie 15 Maj, 2011 18:58

Pamiętam, jak mi kopara opadła przy oglądaniu Narnii - jakie on ma tam niebieskie oczy! Komputery to naprawdę robią cuda z człowieka...
Z urody jednakowoż, wiadomo, wolę Bena, bo jest w tym filmie tak śliczny, że to ludzkie pojęcie przechodzi.

I właśnie za to lubię Tyriona - jeśli narobi sobie kłopotu, to i z nich się jakoś wykaraska, słusznie uważając, że sobie da radę. :mrgreen:

zuza - Nie 15 Maj, 2011 19:02

Ja ja zwykle najbardziej zachwycam sie wredotami charakterologicznymi i podoba mi sie Jaime Lannister...

Oprocz Neda - Seana Beana oczywiscie

Agn - Nie 15 Maj, 2011 20:04

Zuza, to ty się bieri za książkę. Jamie robi się później tak ciekawym bohaterem, że mucha nie siada. :mrgreen:
zuza - Nie 15 Maj, 2011 20:31

No taki mam plan, ale poki co nie mam ksiazki :D
Ale mam nadzieje, ze juz niedlugo, niedlugo :D

Aragonte - Nie 15 Maj, 2011 20:33

zuza napisał/a:
No taki mam plan, ale poki co nie mam ksiazki :D
Ale mam nadzieje, ze juz niedlugo, niedlugo :D

Mogę Ci pożyczyć, ja na razie i tak nie mam czasu na czytanie :wink:
Tylko nie daj zjeść ich kotom :wink: