To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Farscape (Ucieczka w Kosmos)

praedzio - Nie 28 Lis, 2010 08:28

W sumie "kosmiczne bajki" są lepsze od "kosmicznych bzdurek" :rotfl:

Ja tam lepiej się czuję (swobodniej) w fantastycznym universum niż w jakimkolwiek innym. Cała reszta mnie nudzi zazwyczaj.

Tymczasem wielkimi krokami zbliżam się do finału drugiego sezonu. Zaciskam zęby i pięści, bo pewnie znowu czymś dowalą. :? Scorpius, kurna chata, jakiś niezniszczalny jest. :confused3:

Admete - Nie 28 Lis, 2010 09:49

Dla mnie to tez określenie lekceważące,a le każdy ma swoją opinię ;) Ja tam wole płaszczyk fantastyki i ewentualne poważniejsze tematy pod nim skryte. Jak będzie podane w zwykły, obyczajowy sposób, to się znudzę szybko, bo życie to ja mam tu i teraz ;)
BeeMeR - Nie 28 Lis, 2010 17:29

Oczywiście że moja opinia jest moją subiektywna opinią li i jedynie, przy czym dla mnie miano "bajka" nie jest deprecjonujące, bo ja bajki bardzo lubię i więcej - potrafię się nimi zachwycać i oglądać wielokrotnie.
Niestety ani Earth 2 ani Farscape zachwytu mojego nie wzbudziło, ale sympatię i owszem. Do obejrzenia raz i ok.
Earth 2 rozczarowało mnie niestety, bo początek był obiecujący, postaci wykreowane bardzo ciekawie, skontrastowane bardzo, ale niestety treściowo serial zaczął gonić własny ogon - niby gdzieś tam zdążając, ale nie wiodąc donikąd.
Farscape to bardziej jak różne, kolejne przygodny połączone bohaterami i trochę główną osnową - i też ok, ale jeśli idzie o "kosmiczny" serial, czy też w moim pojmowaniu "bajkę" to u mnie na piedestale dalej nieodmiennie pozostaje Firefly - jak na razie zdecydowanie ulubiony, nie zagrożony :cheerleader2:

praedzio - Pon 29 Lis, 2010 05:25

Skończyłam drugi sezon.

UEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!! :cry2: :cry2: :cry2:

BeeMeR - Pon 29 Lis, 2010 10:10

Proszę mi tylko za bardzo nie spoilerować :kwiatki_wyciaga: - ja właśnie skończyłam sezon pierwszy:
Ostatni odcinek tylko przynudza, tak się żegnają i żegnają.... :roll: Ale sam koniec odcinka hm... wybuchowy.
No i rasy są trochę "na jedno kopyto" prawie wszystkie powstałe przez widoczne nałożenie kostiumu na człowieka. Z naciskiem na "widoczne". Plus Rygiel i Pilot. Ale najważniejsze, że fabuła jest ciekawa i oglądało mi się dobrze.

Crais zdecydowanie lubię - tj. może nie lubię - "lubię", ale lubię jako postać.
Scorpio mnie nie rusza - podobnie jak Darth Vader. Początkowo zresztą pomyliłam go z z gościem z miską na głowie :rumieniec: , tj. myślałam, że to jest Scorpio:

praedzio - Pon 29 Lis, 2010 10:37

BeeMeR napisał/a:
Scorpio mnie nie rusza - podobnie jak Darth Vader. Początkowo zresztą pomyliłam go z z gościem z miską na głowie , tj. myślałam, że to jest Scorpio

No, jak mogłaś Scorpiego pomylić ze Starkiem? Jaką miską??? :confused3:
Scorpius jeszcze pokaże, na co go stać. John realnie się go boi.
A w końcówce sezonu drugiego znów się spłakałam. :(
BeeMeR napisał/a:
Ostatni odcinek tylko przynudza, tak się żegnają i żegnają....
Ech, nieczuła istoto... ;)
Anaru - Pon 29 Lis, 2010 11:52

Basia, wrzuć mi poglądowo tego z ośmiornicą. :kwiatek:
Nie oglądam, ale lubię czytać Wasze opinie na temat. :mrgreen:

praedzio - Pon 29 Lis, 2010 11:55

Basia miała na myśli Ka D'Argo: http://farscape.borderlin...s/DArgopic.html

;)

Anaru - Pon 29 Lis, 2010 12:39

Aaa, dzięki :kwiatek:
Zastanawiam się jak mu się w tym grało, trochę mi się z krasnoludami skojarzył. :mrgreen:

praedzio - Pon 29 Lis, 2010 13:55

Znalazłam w sieci takie zdjątko:

i zastanawiam się, z którego odcinka pochodzi. :mysle: :mrgreen:

praedzio - Pon 29 Lis, 2010 22:41

Obejrzałam odcinek 3x00 - skupiający w sobie streszczenie obydwu pierwszych sezonów. Całkiem sympatyczny. :D
BeeMeR - Śro 01 Gru, 2010 09:34

Z dedykacją dla mojej podczytującej Siostry, główni bohaterowie Farscape:

i inne stwory, mniej lub bardziej poboczne:

praedzio - Pią 03 Gru, 2010 20:25

Tak sobie oglądam kolejne odcinki Farscape i cichutko w duszy cieszę się, że nie oglądam tego w TV. Zeszłabym z tego łez padołu z nerwów przy każdorazowym zakończeniu kolejnego odcinka. :roll: Tymczasem zostawiam na chwilę Crichtona wpatrującego się w paszczękę ogromniastego węża i idę se zrobić kolację. ;)
BeeMeR - Pią 03 Gru, 2010 20:53

Ja też oglądam, już sezon drugi, który początkowo wydał mi się słabszy od pierwszego, ale potem wrócił do normy, a przy odcinku z zamianą ciał to już normalnie dostałam głupawki :rotfl: :rotfl:
praedzio - Pią 03 Gru, 2010 20:56

Hyhy. :mrgreen: Będzie jeszcze jeden jajcarski odcinek w sezonie drugim. ;)
praedzio - Sob 04 Gru, 2010 21:23

Im dalej w las, tym więcej drzew. Mam na myśli to, że w kolejnych odcinkach przebrzmiewa coraz większy pesymizm, a na pewno kilka niewesołych refleksji. To już nie jest ta wesoła przygodówka, jak było na samym początku serialu. Trochę mi tego teraz brakuje. Z uwagi na BeeMer nie chcę spoilerować co do głównych postaci, ale w trzecim sezonie nastąpi zasadnicza zmiana.

Tymczasem jestem po odcinku piątym trzeciego sezonu, którego end nie był całkiem happy. Podróże kształcą - zwłaszcza podróże w czasie. Tylko zawsze poniewczasie. :cry2:

Z tego odcinka taki ładny/smutno-refleksyjny screenek:

praedzio - Nie 05 Gru, 2010 23:30

Ja tu tylko westchnę sobie nad pięknym zakończeniem odcinka 3x08. :serce: Dziękować za uwagę. :wink:
praedzio - Pon 06 Gru, 2010 13:40

Zbiorek różności nt. serialu: http://www.bbc.co.uk/cult/farscape/
Anaru - Pon 06 Gru, 2010 16:20

BeeMeR napisał/a:
Z dedykacją dla mojej podczytującej Siostry, główni bohaterowie Farscape:

A dziękuję, dziękuję :kwiatki_wyciaga:
Żebym ja jeszcze wiedziała który który jak o kimś piszecie :mrgreen:
Urokliwi są. :mrgreen:

praedzio - Pon 06 Gru, 2010 17:18

Anaru, w pierwszym poście w tym wątku dokonałam aktualizacji o listę głównych bohaterów. Zapraszam do przejrzenia. ;)
Aragonte - Pon 06 Gru, 2010 17:25

Ta rozpiska to mogłaby być w pierwszym poście :wink:
praedzio - Pon 06 Gru, 2010 17:28

Mogę przenieść. :mysle:

EDIT: Już przeniosłam. ;)

Aragonte - Pon 06 Gru, 2010 17:47

Thx! Ale to była tylko taka sugestia, że tam najłatwiej będzie to znaleźć, a jest chyba bardzo pożyteczne :wink:
praedzio - Pon 06 Gru, 2010 18:33

W sumie racja. Sama nie wiem, czemu na to wcześniej nie wpadłam. ;)
Tymczasem w ferworze poszukiwań fotek poszczególnych postaci znalazła mi się m.in. taka (pewnie z promocji serialu):

praedzio - Pon 06 Gru, 2010 18:56

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Kolejny świetny tekst:
Talib: Skąd mam wiedzieć, że mnie nie oszukujecie?
D'Argo: Ten plan jest tak kiepski, że musi być nasz. :roll:

:rotfl: :rotfl: :rotfl: