To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Richard Armitage - Miss Marple: Ordeal By Innocence (Próba niewinności)

Harry_the_Cat - Czw 18 Sty, 2007 11:09
Temat postu: Miss Marple: Ordeal By Innocence (Próba niewinności)
Najnowszy projekt Richarda Armitage.

"Miss Marple: Ordeal By Innocence"

Pewnego listopadowego dnia w Sunny Point doszło do kolejnej kłótni o pieniądze między Rachel Argyle a Jacko - najmłodszym z pięciorga jej adoptowanych dzieci. W kilka godzin później znaleziono ją martwą, a pieniądze z jej biurka zniknęły. Wkrótce policja zatrzymała Jacko i znalazła przy nim pieniądze. Nie przyznał się jednak do morderstwa i twierdził uparcie, że ma pewne alibi, bo tego wieczoru zabrał go autostopem kierowca na szosie do Drymouth. Kierowcy nie odnaleziono, a Jacko został osądzony i skazany na karę więzienia, gdzie wkrótce zmarł.
I oto pewnego dnia w Sunny Point zjawia się ów bezskutecznie niegdyś poszukiwany świadek, Artur Calgary, aby potwierdzić niewinność Jacko...

Richard wcieli się w postać Philipa Durranta, męża starszej siostry Jacko.

Po polsku Ordeal By Innocence ukazała się jako Próba niewinności, można kupić na allegro obecnie tu:
1 aukcja
2 aukcja

Oryginanie w powieści w ogóle nie pojawia się postać Miss Marple.

Harry_the_Cat - Wto 06 Lut, 2007 22:09

Stronka IMDB:

http://www.imdb.com/title/tt0934905/

Kręcone jest chyba w Lavish Locations:

http://www.lavishlocations.com/

Czy ktos to czytał?
Ja mam, ale dalej się waham...

Mag - Pią 09 Lut, 2007 08:01

Ja mam całą kolekcję A.CH. i czytałam mnie się podobało, ale ja lubię ten gatunek

No więc zobligowana przez Kota przeczytałam kolejny raz "Agatkę"

Mówiąc o książce rola Filipa jest spora- jest on mężem najstarszej córki Racheli- Mary.
Był pilotem wojskowym, potem zachorował na polio i z tego powodu porusza sie na wózku. Jest bystry, inteligentny i próbuje rozwiązać zagadkę morderstwa przez co naraża się na niebezpieczeństwo.

"SPOILER

Rachela była bardzo bogatą i nieszczęśliwą kobietą, nie mogła mieć dzieci, więc adoptowała 5 sierotek,spośród dzieci, którymi opiekowała się w czasie wojny.
Te dzieci pochodziły z różnych środowisk i miały różne skłonności.
Najmłodszy Jacki był z nich największym łobuzem.
Rachela poprzez pieniadze próbowała kierować wszystkimi co budziło bunt wśród dzieci. Planowała za nich życie, chciała im wszystko dać ale na swoich zasadach.
Kiedy zginęła , po kłótni z Jackim , był on oczywistym podejrzanym i cała rodzina pogodziła się z jego winą.
Kiedy po dwóch latach zjawia się świadek jego alibi, w rodzinie budzą się animozje i strach- skoro nie Jacki zabił- zrobił to ktoś z nich.
Teoretycznie nikt nie miał motywu- pieniądze w trustach i tak były dla nich, wszyscy z nich korzystali, w praktyce matka rządziła wszystkim.
Robią więc naradę rodzinną i....
Historia jest dobrze napisana- jak to "agatka", zakończenie jest zaskakujace.

Dla chetnych mogę napisać :grin:

Filipek ma trudną sytuację, ponieważ jego żona kocha go obsesyjnie, miłością namiętną i trochę matczyną. Najchętniej by go zagłaskała i ubezwłasnowolniła. Chciała uciec z domu matki by mieć męża tylko dla siebie. Dla Filipka pobyt w domu teścia jest formą ucieczki przed żoną i nudą dlatego silnie angażuje się w śledztwo. w efekcie.....

Gosia - Sob 10 Lut, 2007 14:12

Super! To dosc szybko. Bardzo mnie to cieszy :mrgreen:
Rys i Denis w jednym filmie :thud:

Harry_the_Cat - Pon 19 Mar, 2007 08:55

Wydanie nd DVD przewidziane jest na 11 czerwca.

Amazon

miłosz - Śro 21 Lis, 2007 10:39

bodajże 7 grudnia na hallmarq o 20.00

"Miss Marple: Ordeal By Innocence
Film kryminalny, Wielka Brytania 2007
czas 120 minut

Reżyseria: Moira Armstrong
Scenariusz: Stewart Harcourt
Zdjęcia: Cinders Forshaw
Muzyka: Dominik Scherrer

Obsada:
Geraldine McEwan - panna Marple
Juliet Stevenson - Gwenda
Denis Lawson - Leo Argyle
Alison Steadman - Kirsten Lindstrom
Richard Armitage - Philip Durrant
Stephanie Leonidas - Hester Argyle

nicol81 - Śro 21 Lis, 2007 13:10

:excited: :excited: :excited: Jejjejeje Ryś jako Philip, Philip jako Ryś :excited: :excited: :lovera:
Tylko scenarzysta mnie przeraża :wsciekla: Jak coś sknoci tym razem... :bejsbol:

Gosia - Sob 01 Gru, 2007 18:02

"Miss Marple: Ordeal by Innocence" na Hallmarku:
7 grudnia 2007 20:00
9 grudnia 2007 18:00
31 grudnia 2007 20:00
http://pl.hallmarkchannel.tv

miłosz - Sob 08 Gru, 2007 18:25

o miłe panie i to druga po Jaśku Tortonie rola Ryśka która podobała mi się bezsprzecznie :mrgreen:
nicol81 - Sob 08 Gru, 2007 20:18

Gdyby grał prawdziwego Philipa, a nie stworzonego przez haszysz scenarzysty, to byłoby jeszcze lepiej :cry2:
Matylda - Nie 09 Gru, 2007 18:14

Oooo własnie leci Rys na Hallmarku :excited:
Gosia - Nie 09 Gru, 2007 19:53

No leci! w tym filmie graja "Guppy", i pani Bennet 1995 i Rys i Denis :D
Matylda - Nie 09 Gru, 2007 23:34

Coś Rysia lubią te czarne charaktery.....
Gosia - Nie 10 Lut, 2008 12:43

Richard Armitage in "Ordeal by Innocence":

http://pl.youtube.com/watch?v=9UiWUjQdOg0

Screencapy:

Przy okazji przemyce tez fotkę Denisa Lawsona ;)

Chyba sobie obejrzę :D

Caroline - Nie 10 Lut, 2008 14:50

Jak bardzo złą postacią jest tu Ryś? Sądząc po wrednym uśmieszku na początku - bardzo. :D
"You are never nice" dobrze słyszę, że ta ładna dziewczyna do niego mówi?

nicol81 - Nie 10 Lut, 2008 14:54

Powiedzmy, że średnio :wink: Ale w książce był fajniejszy... :bejsbol:
Gosia - Pon 28 Kwi, 2008 22:20

Poluje od jakiegos czasu na emisje tego filmu na Hallmarku, bo nieświadomie przegapiłam :frustracja:
I oto bedzie!
25 maja 2008 18:00
Hallmark - PANNA MARPLE: PRÓBA NIEWINNOŚCI

Jacko Argyle oskarżony o morderstwo swojej adopcyjnej matki, umiera w wiezieniu starając się udowodnić swoja niewinność. Sprawa powraca, gdy dwa lata po tragicznym zdarzeniu doktor Arthur Calgary udowadnia, że Jacko był razem z nim, kiedy została popełniona zbrodnia. Rodzina Argyle`ow, która mieszka na odosobnionej wyspie, zdaje sobie sprawę, że jeden z mieszkańców ich domu może być prawdziwym winowajcą. Panna Marple zamieszkuje u Argyle`ow, by uczestniczyć w ślubie swojej służącej, Gwendy. Decyduje się wtedy na rozpoczęcie śledztwa, podczas którego odkrywa sekrety od lat skrywane przez rodzinę Argyle`ow.

Gosia - Nie 25 Maj, 2008 15:06

Dziś w Hallmarku o 18.00
"Miss Marple: Próba niewinności"
z Richardem Armitagem i Denisem Lawsonem czyli dwie wisienki na filmowym ciasteczku :mrgreen:

Tego filmu nie ogladalam dotad, bo jest za trudny dla mnie po angielsku, wole go obejrzec po raz pierwszy po polsku, zeby przejąc się intryga kryminalną.

jonia - Pon 23 Mar, 2009 02:10

http://www.amercom.com.pl/ml.php

Polska premiera w serii Miss Marple prawdopodobnie w Czerwcu 2009. Szukać najlepiej w Empikach. Obecnie ukazało się "Zatrute Pióro".

Gosia - Pon 23 Mar, 2009 08:03

Bardzo się z tego cieszę, oczywiście kupię :mrgreen:
Caitriona - Pon 23 Mar, 2009 10:13

Ja tak samo się cieszę i równiez zakupię ;) :D
Gosia - Pią 12 Cze, 2009 17:35

Wreszcie kupiłam po polsku.
"Miss Marple Ordeal by Innocence" ukazał się jako nr 11 serii "Panna Marple: Próba niewinności".
Już zapomniałam jak świetna jest obsada tego filmu:
Obsada:
Geraldine McEwan - panna Marple
Juliet Stevenson (dodam, że ta aktorka czyta audiobooka "North and South") - Gwenda
Denis Lawson (wiadomo, pan Jarndyce z "Bleak House" :mrgreen: ) - Leo Argyle
Alison Steadman (pani Bennet z DiU 1995) - Kirsten Lindstrom
Richard Armitage (wiadomo :mrgreen: ) - Philip Durrant
Stephanie Leonidas - Hester Argyle
Lisa Stansfield (swego czasu znana piosenkarka) - Mary Durrant
Burn Gorman (pan Guppy z Bleak House) - Jacko Argyle
Jane Seymour (znana m.in. jako dr Quinn) - Rachel Argyle
Gugu Mbatha-Raw (znana też z "Bonekickers") - Tina Argyle
Tom Riley (pan Wickam z "Lost in Austen") - Bobby Argyle
Bryan Dick (Prince Turveydrop z "Bleak House") - Micky Argyle

Alicja - Sob 13 Cze, 2009 15:41

teraz i ja sobie obejrzę :-D
Anonymous - Sob 13 Cze, 2009 16:24

buuuuuu a u mnie na zaścianku pewnie żebym na rzęsach stanęła nie znajdę.... :wsciekla:
achata - Pon 15 Cze, 2009 18:20

Obejrzałam właśnie i nawet się dobrze oglądało, ale po streszczeniu książkowym już widzę, że znowu uraczono nas kolejną poprzeinaczaną adaptacją. Zwłaszcza nie gra mi postać winowajcy i jej związek z Jacko- to mi nie pasuje na epokę Agathy. Jeśli ktoś czytał książkę to tylko proszę o rozjaśnienie mi w głowie- czy tak to było i w książce? Pytam bo tak zasadnicze zmiany jak dotyczące postaci i motywacji mordercy uświadczyłam już w innych adaptacjach.