To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Upstairs, Downstairs

Bonduelle - Wto 26 Cze, 2012 21:21
Temat postu: Upstairs, Downstairs
Jako że na forum jest niejedna miłośniczka Downton Abbey, jestem zaskoczona, że na forum cisza o konkurencyjnej (w jakimś stopniu) produkcji BBC. Czy któraś z Was oglądała serial i chciałaby się ze mną podzielić opiniami? Aż dziw że w internecie taka cisza na ten temat...
Admete - Wto 26 Cze, 2012 21:39

Pierwsza seria mi się w miarę podobała, natomaist druga jest fatalna. Wątki lesbijskie :roll: I ogólne pomieszanie z poplątaniem, a na końcu tani melodramat.
Caitriona - Wto 26 Cze, 2012 21:47

A mnie się obie serie podobały. Wątki lesbijskie mi nie przeszkadzały, powiem więcej, w przypadku postaci dr Blanche mnie jakoś nie zaskoczyły ;)

Końcówka faktycznie melodramatyczna, ale jak ją oglądałam siedziałam na brzegu krzesła, z przejęcia :lol:

Serial jest piękny wizualnie: cudownie sfilmowany, ma piękne kostiumy i wnętrza. Piękna kolorystyka.
Jest też świetnie zagrany.

Bonduelle - Wto 26 Cze, 2012 22:04

Ja dziś obejrzałam ostatni odcinek i muszę powiedzieć, że było mi autentycznie smutno na sam koniec. Chociaż faktycznie, melodramat do potęgi ;)

Szkoda, że nie będzie następnej serii, bo ciekawa jestem czy wszyscy przeżyją wojnę... z drugiej strony - może i lepiej, że możemy sobie wyobrażać, że wszystkim jakoś się udało.

Sir Hallam w drugiej serii mnie niesamowicie irytował, trudno się dziwić że Agnes niemal wpadła w objęcia pończochowego potentata ;)

Caitriona - Wto 26 Cze, 2012 22:07

Bonduelle napisał/a:
Sir Hallam w drugiej serii mnie niesamowicie irytował,

Miałam ochotę strzelić go po łbie... Co za durny facet.

Admete - Śro 27 Cze, 2012 07:06

Niestety na mnie melodramat nie działa, nie znoszę wręcz takiego czegoś. Irytowałam się strasznie i ogólnie byłam bardziej niż zniesmaczona całością.
Akaterine - Śro 27 Cze, 2012 08:16

Mi się przyjemnie oglądało, strona wizualna na pewno miała tu duże znaczenie ;) . Ale arcydziełem ten serial nie jest. Jestem ciekawa, jak wyglądała wersja serialu z lat 70., podobno była lepsza.
Z aktorów najbardziej zachwycała mnie Claire Foy (siostra lady). Postać oczywiście niezbyt pozytywna, ale za to świetnie zagrana. Podobała mi się też ta ciemnowłosa pokojówka z pierwszego sezonu, brakowało mi jej w drugim.

Admete - Śro 27 Cze, 2012 11:44

Ciemnowłosa z 1 sezonu? Ta z innego kraju? Z córeczką?
BeeMeR - Śro 27 Cze, 2012 13:15

Ja oglądałam pierwszy sezon, przyjemnie się oglądało ale mnie nie zachwycił.
Akaterine - Śro 27 Cze, 2012 13:41

Admete napisał/a:
Ciemnowłosa z 1 sezonu? Ta z innego kraju? Z córeczką?

Tą też lubiłam, ale mówiłam akurat o tej:
http://www.imdb.com/media/rm4230723584/nm1697771
Lubiłam też księcia Kentu, choć momentami wydawał mi się zbyt swawolny ;) .

Admete - Śro 27 Cze, 2012 14:08

Zupełnie jej nie pamiętam, ale ja ten serial oglądałam dośc nieuważnie.
BeeMeR - Śro 27 Cze, 2012 15:07

Admete napisał/a:
ja ten serial oglądałam dośc nieuważnie.
Ja najwyraźniej też, bo już nawet księcia Kentu nie pamiętam - w sumie bardzo niewiele pamiętam ;)
Bonduelle - Śro 27 Cze, 2012 23:01

Co za wtopa, ja oglądając serial miałam długo pomysł, że ten książę George to ten sam, którego grał Colin Firth, przyszły król ;) Imię mnie zmyliło :ops1:

Drugi sezon wciągnął mnie bardziej, choć był też znacznie bardziej 'przegięty' niż pierwszy, jeśli chodzi o dramatyzm. Tak przy okazji, czy ktoś jeszcze uważa że Caspar był o wiele bardziej sympatyczny niż Hallam?

Dla Claire Foy rzeczywiście brawa, zwłaszcza biorąc pod uwagę jak skrajnie różną postać zagrała w 'Małej Dorrit' :oklaski:

olenka1108 - Pon 21 Kwi, 2014 20:41

Jakby ktoś miał ochotę, to na AXN White od środy, 23 kwietnia, godz. 18.15.
olenka1108 - Pon 02 Cze, 2014 08:12

Serial bardzo mi się podobał, głównie dzięki wielowątkowości oraz różności postaci i ich charakterów. Bardzo dobrze oddany klimat epoki tuż przed wybuchem II wojny światowej. Jeden z lepszych seriali brytyjskich. Polecam!