Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Profil  | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  | Zaloguj
Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kochane kilogramy - paszły won!
Autor Wiadomość
Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 09:56   

Piosenka jak najbardziej słuszna :oklaski: ale zdjęcia przerażające :thud: Najgorsze ,że te dziewczyny nie są w stanie przyjąć do wiadomości własnego rzeczywistego wyglądu .

Dione 
wiosenna(?) depresja

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008 23:32   

To nie tak, że nie są w stanie przyjąć do wiadomości. One po prostu widzą zniekształcony obraz własnego ciała.

Tamara 

Wysłany: Pon 02 Cze, 2008 17:46   

O tym właśnie mówię , ich rzeczywisty wygląd nie może do ich mózgu dotrzeć :( bo mają zaburzenia postrzegania .

soph 
soph

Wysłany: Pon 02 Cze, 2008 18:06   

Mam obecnie zdecydowanie za dużo kilogramów, ale był taki okres w moim życiu, kiedy balansowałam między anoreksją a bulimią. Z zaburzeń postrzegania wyleczyła mnie skutecznie wystawa National Geographic; jedno ze zdjęć przedstawiało kobietę, w którą długo wpatrywałam się z zachwytem: była smukła i piękna. Po chwili dołączyła do mnie koleżanka, która na moje zachwyty zareagowała przerażeniem: dopiero gdy spojrzałam "jej oczami" zauważyłam, że zdjęcie przedstawia końcowe stadium choroby głodowej, a kobieta wcale nie jest "smukła", tylko przerażająco chuda. Trochę tak, jakby w mojej głowie przełączył się jakiś pstryczek.

MiMi 

Wysłany: Pon 02 Cze, 2008 21:23   

Anoreksja i bulimia to ciężkie choroby, wiem coś o tym. Psychikę jest najtrudniej wyleczyć. Często są to skutki jakiś problemów domowych, braku akceptacji. Na szczęście da sę z tego wyjść, ale łatwo nie jest...

"Wojna i pokój" Lew Tołstoj

Ania1956 

Wysłany: Wto 03 Cze, 2008 08:47   

soph napisał/a:
dopiero gdy spojrzałam "jej oczami" zauważyłam, że zdjęcie przedstawia końcowe stadium choroby głodowej, a kobieta wcale nie jest "smukła", tylko przerażająco chuda. Trochę tak, jakby w mojej głowie przełączył się jakiś pstryczek.

No to miałaś szczęście soph, że własnie w tym momenie dobrze zareagowałaś. Sama mam sopro więcej kilogramów niż bym chciała, ale wole swój wygląd niż wyglądać jak szkieletorek.Przerażają mnie takie zdjęcia :(

lady_kasiek 
Campeones del Mundo!

Wysłany: Wto 03 Cze, 2008 12:18   

ja mam o wiele za dużo kilogramów i wolałabym wyglądać jak szkieletorek, ale próżne marzenia

Tamara 

Wysłany: Wto 03 Cze, 2008 18:46   

Anoreksja jest uważana obecnie za coś w rodzaju odmiany schizofrenii - zaburzenia postrzegania obrazu własnego ciała i jest bardzo trudna do wyleczenia . O ile pamiętam (mogę sie nieco mylić) tylko 30% chorych zdrowieje całkowicie . Pozostałe albo popełniają samobójstwa albo chorują do końca życia (krótkiego) , mając w wieku 30 lat osteoporozę jak 90-latki , zniszczony mózg , gałki oczne , narządy wewnętrzne , nie miesiączkując , nawet z chodzeniem mają kłopoty .

Ania1956 

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008 13:07   

Nie wiem co się ostatnio ze mną dzieje :cry2: Pochłaniam ogromne ilości słodyczy. Nie jestem w stanie nad tym zapanować, a jak ktos mi radzi - ogranicz- to prawie gryze :rumieniec:

Anetam 

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008 14:36   

Ania1956 napisał/a:
Nie wiem co się ostatnio ze mną dzieje :cry2: Pochłaniam ogromne ilości słodyczy. Nie jestem w stanie nad tym zapanować, a jak ktos mi radzi - ogranicz- to prawie gryze :rumieniec:

Ja też czasami mam straszną ochotę na słodycze,a innym razem mnie wręcz od nich odrzuca.
Moja mama wie,że gdy pochłaniam ogromnie ilości słodyczy to znaczy,że mam stres ( a szczególnie w szkole przed sprawdzianami)
Wtedy mój organizm potrzebuje duże ilości cukru i niestety,ale wiąże się to także z moim dużym apetytem na łakocie. Jednak bez tego ani rusz. Gdy nie dostarczę organizmowi cukru co to strasznie boli mnie głowa.
Może Aniu w Twoim przypadku jest tak samo jak i w moim ?.

Ania1956 

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 08:59   

Anetam napisał/a:
Może Aniu w Twoim przypadku jest tak samo jak i w moim ?.

Raczej nie :( Nie jestem zestresowana tylko jestem łakomczuchem. Ale dzisiaj rano idąc do pracy postanowiłam : żadnych więcej bułeczek, ciasteczek !! Powoli w ciuchy sie nie mieszcze, a to jest dla mnie sygnał że już pora spasować. Najtrudniejsze są pierwsze dni (jak na odtruciu) organizm sie domaga porcji słodyczy i tu muszę być stanowcza. Niestety przeczytałam ostatnio że w wekendy-siedząc w domach - ludzie jedzą więcej, a ja od poniedziałku wybieram się na 5 dni urlopu. :( To dopiero będzie walka: ja czy słodycze :mysle:

Tamara 

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 10:44   

To zaplanuj jak najczęstsze wyjścia z domu (byle nie w kierunku cukierni :wink: )

praedzio 
:)

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 11:15   

Aniu, a jak tam twoje wypady na siłownię? ;)

Ania1956 

Wysłany: Czw 10 Lip, 2008 12:20   

praedzio napisał/a:
Aniu, a jak tam twoje wypady na siłownię? ;)

:ops1: :ops1: bez komentarza. Dobrze się zaczeło i zdechło. Grupa się rozwaliła , a ja tak solo nie potrafie chodzić. Ale na początku roku nie było tak źle, to ostatni miesiąc tak mi dał popalić z tymi słodyczami. Ale dzisiaj nic nie kupiłam !!! Po pracy jade na szkolenie, wracam w nocy i mam nadzieje że to bedzie pierwszy dzień sukcesu. Wpadła dzisiaj do nas do firmy kontrola z PIP i juz myślałam że po moim urlopie. Na szczęście kontrolują inną działke :lol: Tamaro, masz racje, powinnam dużo chodzić i unikać cukierni. Mały problem w tym że jestem typowym domatorem i wyciągnąć mnie gdzies to duże wyzwanie dla ochotnika :-D . Postaram się jednak pochodzić troszkę z pieskiem jak nie będzie upału. On też przytył :rumieniec:

elbereth 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 14:55   

Ktoś tu się jeszcze odchudza? Czy wszyscy się przenieśli do konkurencyjnego wątku o jedzeniu? :wink:
Bo mam do zrzucenia 3-4 kilo po okresie świąteczno-sesyjnym (ach, ta nocna nauka w towarzystwie mieszanki studenckiej... ). Niby nie dużo, ale jak w centrum handlowym robili darmowy pomiar składu ciała takim ustrojostwem specjalnym, to im wyszło, że mam nadwagę (tzn. za duży % tłuszczu). :shock: I w związku z tym grożą mi: "zmęczenie, brak energii, problemy z trawieniem i wchłanianiem, choroby układu krążenia, żylaki"...

To było dawniej niż pudełka od cygar
i atlantyda o ludziach dalszych niż tajemnica,
gdy na szerokich ławicach wieczór barczysty jak sztygar
trzymał w zębach szczerbatą fajkę księżyca...

Iwona 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 16:41   

elbereth napisał/a:
Ktoś tu się jeszcze odchudza? Czy wszyscy się przenieśli do konkurencyjnego wątku o jedzeniu? :wink:

Ja się odchudzam, muszę zrzucić z kilka kilogramów :-|

Tamara 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 19:20   

elbereth napisał/a:

Bo mam do zrzucenia 3-4 kilo po okresie świąteczno-sesyjnym (ach, ta nocna nauka w towarzystwie mieszanki studenckiej... Obrazek). Niby nie dużo, ale jak w centrum handlowym robili darmowy pomiar składu ciała takim ustrojostwem specjalnym, to im wyszło, że mam nadwagę (tzn. za duży % tłuszczu). :shock: I w związku z tym grożą mi: "zmęczenie, brak energii, problemy z trawieniem i wchłanianiem, choroby układu krążenia, żylaki"... Obrazek

:shock: :shock: :shock: :thud: :thud: :thud: niech żyją badania z centrów handlowych :roll: A nie zaproponowali od razu jakiegoś preparatu wspomagającego odchudzanie :wink: ? El , nie wierz w takie cuda , waga należna zależy od budowy ciała , a nie procentów :wink:

elbereth 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 20:07   

Ależ skąd, procenty też są ważne - w końcu to lekarze te normy ustalają. No i krzyczą, że dieta bez ruchu nic nie daje, bo tracisz mięśnie zamiast tłuszczu (ergo, osiągasz wagę w normie, ale % tłuszczu za wysoki).

I nie, nie proponowali suplementów - w tym centrum są często takie akcje społeczne, kiedyś mierzyłam ciśnienie i poziom cukru, też za darmo, i też żadnych zakupów nie proponowali wtedy. :-) Moje wątpliwości budzi tylko dokładność takiego pomiaru - urządzenie wysyła impulsy elektryczne i na tej podstawie robi obliczenia - nie wiem, na ile to jest miarodajne...

Ale tak czy owak myślę, że zwiększenie aktywności fizycznej z zerowej do sporadycznej mi nie zaszkodzi. :wink: No i ograniczenie mieszanki studenckiej. :mrgreen:

Iwonko, domniemywam, że Twoje odchudzanie to przed Tym Wielkim Dniem? :-)

Iwona 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 20:29   

elbereth napisał/a:
Iwonko, domniemywam, że Twoje odchudzanie to przed Tym Wielkim Dniem? :-)

Zgadza się ;) W końcu człowiek chce ładnie w ten dzień wyglądać :-D

aneby 
:)

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 21:31   

elbereth napisał/a:
No i krzyczą, że dieta bez ruchu nic nie daje

Popieram. I żadne cud tabletki co to "płaski brzuch i szczupłe uda" :roll: Tylko MŻ i ruch :wink:

Hortensja 

Wysłany: Wto 02 Mar, 2010 01:09   

Ja mam trochę do zrzucenia :( A niestety przy moim trybie życia o ruch strasznie trudno :roll: Na razie racjonalna dieta, a jak będzie dzień dłuższy to się zobaczy.

elbereth 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 19:08   

Dla wszystkich odchudzających się dam - poetycka motywacja. :mrgreen:

Spoiler:
Apage Satanas czyli egzorcyzmy tyjącego

Gdy siadam, by rano zjeść skromne śniadanie
ty wizję mi bułki podsuwasz szatanie,
przeżuwam ja sobie swój serek w cichości,
a ty mi z tą bułką, patronie ciemności!
I w ucho mi szepczesz ty ciemna perełko,
że bardzo jest dobre do bułki masełko.
Lecz na nic sączenie tych jadów w mą duszę,
bo ja się szatanie na bułkę nie skuszę!

Bułeczka z masełkiem nie dla nas, nie dla nas,
Apage,
Apage,
Apage Satanas!

To drobiazg powiadasz, to przecież błahostka,
gdy w kawie mej cukru rozpuści się kostka,
żadnego to nie ma znaczenia dla sprawy,
a jak się wybitnie poprawia smak kawy!
Ty bardzo mnie mnie lubisz, ty dobrze mi życzysz,
ty chcesz bym miał w życiu swym trochę słodyczy,
a ja cię zapewniam wbrew twojej reklamie,
że ja się na cukier szatanie nie złamię!

Kawusia słodzona nie dla nas, nie dla nas,
Apage,
Apage,
Apage Satanas!

A jak ty potrafisz ty psie czarnooki
wychwalać zwyczajnych kartofli uroki!
Jak umiesz opiewać przysmaki Polaków,
te frytki, te placki, te kluski z ziemniaków!
Już czuję twój oddech, twój łeb czarnokruczy
i głos twój co mruczy, że ziemniak nie tuczy.
Lecz choćbyś rok kusił i ty i twe zbiry,
ja szybko szatanie nie chwycę za pyry,

Nie dla nas, nie dla nas ten polski ananas,
Apage,
Apage,
Apage Satanas!

Ludwik Jerzy Kern

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 19:38   

Rewelka ;)

RaczejRozwazna
Ignavis semper feriae ;)

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 19:46   

:lol:
Tylko małe sprostowanie - ziemniaki rzeczywiście nie tuczą, jeśli jemy je bez tłuszczu :-)

Tamara 

Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 21:33   

elbereth napisał/a:
Ależ skąd, procenty też są ważne - w końcu to lekarze te normy ustalają. No i krzyczą, że dieta bez ruchu nic nie daje, bo tracisz mięśnie zamiast tłuszczu (ergo, osiągasz wagę w normie, ale % tłuszczu za wysoki).

I nie, nie proponowali suplementów - w tym centrum są często takie akcje społeczne, kiedyś mierzyłam ciśnienie i poziom cukru, też za darmo, i też żadnych zakupów nie proponowali wtedy. :-) Moje wątpliwości budzi tylko dokładność takiego pomiaru - urządzenie wysyła impulsy elektryczne i na tej podstawie robi obliczenia - nie wiem, na ile to jest miarodajne...

Ale tak czy owak myślę, że zwiększenie aktywności fizycznej z zerowej do sporadycznej mi nie zaszkodzi. :wink: No i ograniczenie mieszanki studenckiej. :mrgreen:

Znaczy jestem zaprzeczeniem praw obowiązujących w medycynie , bo schudłam 20 kilo samą dietą i zginął mi tłuszcz , nie mięśnie :-P

Odpowiedz do tematu