Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009 13:36
Takie bym powiedziała - polskie bolly ( teledysk ). Uwielbiam ten utwór
_________________ „I am a Ranger! We walk in the dark places no others will enter."
"From the stars we came. To the stars we return. From now, till the end of time."
Jest piękny! Kiedy słyszałam tę piosenkę na płycie składankowej Wojciecha Kilara, zobaczyłam ją w odcieniach złota, rdzy i ochry
Ale tekst jest łamaczem języka. Wyobraźcie sobie cudzoziemca mówiącego
zwierzę sie wierzbom z naszej rozłąki
wierzby wierzą szeptom i łzom.
Co tam cudzoziemcy, same to spróbujcie powiedzieć!
_________________ Życie jest tym, co ci się zdarza, kiedy pilnie robisz inne plany
Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009 19:33
Mogę dawać ten fragment jako przykład instrumentacji głoskowej
_________________ „I am a Ranger! We walk in the dark places no others will enter."
"From the stars we came. To the stars we return. From now, till the end of time."
Jest piękny! Kiedy słyszałam tę piosenkę na płycie składankowej Wojciecha Kilara, zobaczyłam ją w odcieniach złota, rdzy i ochry
Ale tekst jest łamaczem języka. Wyobraźcie sobie cudzoziemca mówiącego
zwierzę sie wierzbom z naszej rozłąki
wierzby wierzą szeptom i łzom.
Co tam cudzoziemcy, same to spróbujcie powiedzieć!
Szło mi świetnie aż do ostatniego słowa.
Wyszedł mi "złom"
_________________ Fingin is dead...
Istnieje większa ciemność od tej, z którą walczymy.
To ciemność duszy, która zgubiła swoją drogę.
Wojny tej nie prowadzimy przeciwko mocom i zwierzchnościom, ale przeciwko chaosowi i rozpaczy.
Gorsza od śmierci ciała jest tylko śmierć nadziei, śmierć marzeń.
Temu zagrożeniu nie wolno nam nigdy ulec.
Przyszłość jest wszędzie wokół nas. Czeka na chwile przemian, które narodzą się z chwil objawień.
Nikt nie wie jak będzie wyglądać ani dokąd nas zawiedzie.
Wiemy tylko, że zawsze rodzi się w bólu. (G'Kar, Babylon 5)
Co dzień, gdy przejdzesz próg,
jest tyle dróg co w świat prowadzą
I znasz sto mądrych rad
co drogę w świat wybierać radzą
I wciąż ktoś mówi ci,
że właśnie w tym tkwi sprawy sedno
Byś mógł z tysiąca dróg
wybrać tę jedną
Gdy tak zrządzi traf,
że świata prawd nie zechcesz zmieniać
I gdy kark umiesz zgiąć,
gdy siłą wziąć sposobu nie ma
Gdy w tym nie zgubisz się,
nie zwiodą cię niełatwe cele
Wierz mi, na drodze tej
osiągniesz wiele
I znajdziesz na tej jednej z dróg
i kobiet śmiech i forsy huk
Choć by cię kląć świat cały miał,
lecz w oczy nikt nie będzie śmiał
Chcesz łatwo żyć to śmiało idź,
idź taką drogą
I nim nie raz, nie sto
osiągniesz to mój przyjacielu
I nim przetarty szlak
wybierzesz jak wybrało wielu
I nim w świat wejdziesz ten
by podług cen pochlebstwem płacić
Choć raz, raz pomyśl czy
czegoś nie tracisz
Bo przecież jest niejeden szlak,
gdzie trudniej iść, lecz idąc tak
nie musisz brnąć w pochlebstwa dym
I karku giąć przed byle kim
Rozważ tę myśl,
a potem idź,
idź swoją drogą
Jak to miło widzieć, że tak wielu osobom podoba się poezja śpiewana. Ja zafascynowałam się tą muzyką zaledwie jakieś dwa lata temu, a to za sprawą twórczości Marka Grechuty, a właściwie wykonania jego utworów przez Grzegorza Turnaua. Otóż pewnego słonecznego dnia usłyszałam w Programie Trzecim Polskiego Radia piosenkę „Motorek” w wykonaniu właśnie Turnaua. Na szczęście na końcu podano z jakiej płyty ona pochodzi i że o oryginale była wykonywana przez Pana Marka. Od tamtej chwili zakochałam się w piosenkach Grechuty. Mogłabym ich słuchać na okrągło. Oczywiście Turnaua też bardzo lubię. A potem pojawiali się kolejni wykonawcy: Pod Budą, Stare Dobre Małżeństwo, Wolna Grupa Bukowina, Czerwony Tulipan, Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Robert Kasprzycki, Marek Andrzejewski, Jan Kondrak, Michał Bajor, Paweł Orkisz oraz artyści Piwnicy Pod Baranami. Gdyby ktoś był zainteresowany posłuchaniem utworów m.in. wyżej wymienionych wykonawców, podsyłam linka do radia, które sobie skomponowałam Radio roksi (Marek Grechuta), zresztą na stronie Polskiej Stacji jest fajna opcja tworzenia własnego radia, wystarczy wpisać w formularzu swojego ulubionego wykonawcę, a potem z różnych piosenek które będą puszczane (także innych wykonawców) zaznaczać te które się lubi i te których się nie chce słuchać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum