Wysłany: Wto 02 Cze, 2009 19:52
Trochę pomieszane style, ale ciekawe. Czy to galeic?
_________________ Nie wiemy nigdy, czym i jacy jesteśmy w oczach bliźnich, ale nie wiemy również,
czy istotnie jesteśmy tacy, jakimi wydajemy się sami sobie.
Adresy moich blogów:
I believe we have already met Strona North and South by Gosia
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009 20:00
Ja nie Praedzio, ale ponieważ mi się piosenka spodobała, to sobie poczytałam o zespole Runrig i wychodzi że tak, tę piosenkę śpiewają w języku gaelickim.
Ten pan z drugiego sznurka Praedzia tez mi się spodobał; pierwszy raz słyszę taką mieszankę: język polski, muzyka etniczna, trochę własnie indyjska. No i facet faktycznie ma ciekawy głos. Trzeba będzie się rozejrzeć za płytą jak wyjdzie
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009 20:01
Runrig to ja dzięki Aragonte poznałam - takie mam wrażenie.
_________________ „I am a Ranger! We walk in the dark places no others will enter."
"From the stars we came. To the stars we return. From now, till the end of time."
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009 23:08
Runrig to jest słynny zespół szkocki śpiewający między innymi w szkockiej odmianie gaelicu. Primavera zapewne więcej może powiedzieć na temat tego zespołu, bo jest od lat jego wielką fanką. Chyba parę "Runrigów" przewinęło się w wątku celtyckim.
No, a tego Rudasia to jak już powiedziałam - pierwszy raz w życiu usłyszałam i szczęka mi w dół opadła. Niesamowita barwa głosu - i świetne wykonanie orientalnych motywów.
_________________ Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
Zespół pochodzi z Bialorusi, ale swych korzeni szuka o wiele dalej. "Kriwi" to nazwa starożytnego plemienia, które przed tysiącami lat przybyło z Indii na tereny obecnej Białorusi. Ślady ich unikalnej kultury przetrwały w niektórych regionach kraju do dziś. W języku tego plemienia "kriwi" oznacza źródło lub bukłak z wodą.
Podobnie jak nazwa zespołu, również jego muzyka jest wieloznaczna i tajemnicza. Członkowie grupy swój styl opisują z angielska jako "Authentic? World? Folk? Experiment?". Rzeczywiście, wszystkie te elementy można znaleźć w ich muzyce, która łączy charakterystyczny białoruski śpiew "na gardle" z brzmieniem instrumentów tradycyjnych (liry korbowej, kozy, fujarki, smyka, trąby, bębnów) i nowoczesnych (gitary, keyboardów, samplerów). Efekt jest próbą nawiązania dialogu pomiędzy mistyką ludową i nowoczesną.
Zespół powstał w 1996 r. Jest kolejną "emanacją" białoruskiego folku, zjawiska niezwykle ciekawego, ponieważ w jego obrębie dochodzi do szczególnie intensywnych interakcji pomiędzy wartościami kultury Zachodu a poszukiwaniami własnej tożsamości w oparciu o autentyczne, zachowane jeszcze w dużej mierze bogactwo rodzimego folkloru.
Dodam jeszcze tylko od siebie, że miałam okazję widzieć tę grupę na Festiwalu Muzyki Młodej Białorusi "Basowiszcza", któy co roku odbywa się w mojej miejscowości.
P.S. Whoo Hoo!!!! Właśnie się dowiedziałam, że w tym roku na Basowiszczach pojawi się Pałac!! Yes!! Yes!! Yes!!
_________________ Nie bój się cieni. One świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło.
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 16:24
Wczoraj w Warszawie na Barce Herbatnik w Porcie Czerniakowskim dał swój koncert polski zespół Sarakina. Hm, nawet nie wiedziałam, że w większości panowie pochodzą z Białegostoku. Aż mnie duma rozpiera.
Info o zespole:
Zespół SARAKINA wykonuje muzykę, która jest najbliższa określeniu etno-jazz. Kompozycje i aranżacje z wpływami muzyki bałkańskiej, klasycznej, cerkiewnej, współczesnej, jak i z elementami improwizacji jazzowej przenoszą klimaty etniczne do muzyki artystycznej. Zespół tworzą profesjonalni muzycy, absolwenci i studenci wyższych szkół muzycznych. Grupa istnieje od 1999 roku, na koncie ma dwie płyty.
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 20:18
Lubie takie klimaty.
_________________ „I am a Ranger! We walk in the dark places no others will enter."
"From the stars we came. To the stars we return. From now, till the end of time."
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 20:38
To dobrze. Zabierz
Godzinę to sobie świetną wybrali - ja do pracy mam rano iść
_________________ Fingin is dead...
Istnieje większa ciemność od tej, z którą walczymy.
To ciemność duszy, która zgubiła swoją drogę.
Wojny tej nie prowadzimy przeciwko mocom i zwierzchnościom, ale przeciwko chaosowi i rozpaczy.
Gorsza od śmierci ciała jest tylko śmierć nadziei, śmierć marzeń.
Temu zagrożeniu nie wolno nam nigdy ulec.
Przyszłość jest wszędzie wokół nas. Czeka na chwile przemian, które narodzą się z chwil objawień.
Nikt nie wie jak będzie wyglądać ani dokąd nas zawiedzie.
Wiemy tylko, że zawsze rodzi się w bólu. (G'Kar, Babylon 5)
Wysłany: Pon 03 Sie, 2009 20:20
A ponoć na dniach jakoś Żywiołaki byli w radiowej Trójce - przedstawiali swoją prywatną kolekcję muzyczną w programie Artura Orzecha. Że też to przegapiłam.
Że ja przegapiłam, to nic dziwnego - nie słucham radia... poza tym mogło to być po9d koniec zeszłego pracowego tygodnia, a wtedy to byłam wyłączona z życia i uziemiona w pracy
_________________ Fingin is dead...
Istnieje większa ciemność od tej, z którą walczymy.
To ciemność duszy, która zgubiła swoją drogę.
Wojny tej nie prowadzimy przeciwko mocom i zwierzchnościom, ale przeciwko chaosowi i rozpaczy.
Gorsza od śmierci ciała jest tylko śmierć nadziei, śmierć marzeń.
Temu zagrożeniu nie wolno nam nigdy ulec.
Przyszłość jest wszędzie wokół nas. Czeka na chwile przemian, które narodzą się z chwil objawień.
Nikt nie wie jak będzie wyglądać ani dokąd nas zawiedzie.
Wiemy tylko, że zawsze rodzi się w bólu. (G'Kar, Babylon 5)
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009 18:52
Ostatnio w samych egzotykach siedzę (nie licząc standardowo celticów ). Ktoś tam kiedyś polecał niejaką Azam Ali. Tak na szybkiego info o niej można znaleźć tu: http://iplay.pl/muzyka/azam+ali,69717/biografia Jest tam odnosnik do jej strony a także do myspace'a.
W łapki wpadła mi płyta zespołu Vas, gdzie ta pani się wokalnie udziela pt. In the Garden of Souls. Jakkolwiek Azam Ali głos ma niebiański, to stwierdzam, że z całej płyty do gustu przypadł mi najbardziej utwór instrumentalny: Lila
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009 19:16
Możliwe, że to ja polecałam, bo mam od dość dawna - zarówno Azam jak i Vas Nie pamiętam jednak, które płyty mam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum