"Tajemnicza wyprawa Tomka" jest super. Tomek z resztą ekipy wyrusza uwolnić skazanego na Sybir, Zbyszka Karskiego, syna wujostwa, u których Tomek znalazł schronienie po śmierci matki. Muszą przy tym uważać na służby carskie, bo przecież bosman Nowicki i ojciec Tomka, są poszukiwani przez nie. Natasza to ukochana Zbyszka, też zesłaniec.
Aaaaaa, no właaaśnie tak mi się coś w podświadomości tłukło , że kogoś uwalniali i dlatego bosman ospę symulował,, żeby statku rzecznego nie przeszukiwali , bo tam Zbyszek z Nataszą siedzieli schowani gdzieśtam i pamiętam rysunek Nataszy we fryzurze rodem z lat 60 XX w z wywiniętymi na szczotkę i lakier półdługimi włosami i w obcisłej sukience
_________________ Niepełnosprawny umysłowo współpracownik gestapo czyli kanalia o zdradzieckiej mordzie
Nie wiem czy sobie nie odświeżę jakiegoś Tomka w ramach powrotu do lat dzieciństwa
To już może być ryzyko odarcia się z pięknych wspomnień Jako młoda osoba zaczytywałam się Tomkiem, ale dziś jego język wydał mi się nie do przejścia.
Ciekawa jestem, jak byłoby z Ania
Jaka ja byłam zakochana w Tomku Wilmowskim 7 lat miałam jak wpadłam w te książki. Pochłaniałam je jedną po drugiej. Syn koleżanki mojej mamy (starszy ode mnie) miał wszystkie części. No to do niego chodziłam, siadaliśmy koło siebie i czytaliśmy. Oczywiście każde inny tom (on też miał akurat fazę na Tomka). A nasze mamy się z nas śmiały.
_________________ "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota,
chociaż co do pierwszego nie mam pewności"-A.Einstein
Zofia Urbanowska "Róża bez kolców" - wróciłam po latach, rzecz bardzo trudna do przebrnięcia, ale mam sentyment no to brnę. Fragmenty są dobre. Chciałabym kiedyś z tą powieścią jak z przewodnikiem wrócić do Doliny Kościeliskiej - cudnie jest opisana. Ma się ochotę pakować i zaraz tam jechać.
Ojtam , to wszystko razem jest przeurocze , ja Różę bez kolców uwielbiam bezkrytycznie Pamięta, że trzeba to w kontekście czasu powstania widzieć
A dłużyzn jakoś nie pamiętam
_________________ Niepełnosprawny umysłowo współpracownik gestapo czyli kanalia o zdradzieckiej mordzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Na stronach naszego forum stosuje się pliki cookies, które są zapisywane na dysku urządzenia końcowego użytkownika w celu ułatwienia nawigacji oraz dostosowaniu forum do preferencji użytkownika. Zablokowanie zapisywania plików cookies na urządzeniu końcowym jest możliwe po właściwym skonfigurowaniu ustawień używanej przeglądarki internetowej. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może znacznie utrudnić używanie forum lub powodować błędne działanie niektórych stron. Brak blokady na zapisywanie plików cookies jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie i używanie przez stronę naszego forum.