Szukaj  | Użytkownicy  | Grupy  | Profil  | Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  | Zaloguj
Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jeden wielki offtop czyli pogaduszki o wszystkim
Autor Wiadomość
trifle 

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010 23:26   

Dlaczego rzeczy się elektryzują? Bo mi po prostu wszystko: każdy jeden sweter, który ściągam strzela, taki misiowy koc też, niemisiowy też, szlafrok. Czy to chodzi o materiały, czy ja jakoś naładowana jestem? :thud:

lady_kasiek 
Campeones del Mundo!

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 10:27   

Mnie ostatnio Rudolf, Kotek na nowym mieszkaniu kopał prądem...

Tamara 
nikt nie jest doskonały...

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 11:05   

trifle napisał/a:
Dlaczego rzeczy się elektryzują? Bo mi po prostu wszystko: każdy jeden sweter, który ściągam strzela, taki misiowy koc też, niemisiowy też, szlafrok. Czy to chodzi o materiały, czy ja jakoś naładowana jestem? :thud:

A nie są one z tworzywek sztucznych typu polar ? Toto się zawsze strasznie elektryzuje i strzela . Mnie się pod polarową czapka włosy jeżą , tak że wyglądam jak mietła :mrgreen:
Mój Bambo strzela piorunami z uszu , kiedy się go głaszcze po ciemku .

BeeMeR 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 11:22   

Cytat:
Mnie ostatnio Rudolf, Kotek na nowym mieszkaniu kopał prądem...

A mnie Tomek... :shock:
Mieliśmy kiedyś taki dzień, kiedy akurat poszliśmy do kina na Avatar, że bez przerwy przelatywała jakaś iskierka między rękami, nosami... brr... :roll:
Winię za to pewien szalik, skądinąd fajny, ale okropnie naelektryzował mi włosy :mysle:

trifle 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 14:04   

Tamara napisał/a:
trifle napisał/a:

A nie są one z tworzywek sztucznych typu polar ? Toto się zawsze strasznie elektryzuje i strzela . Mnie się pod polarową czapka włosy jeżą , tak że wyglądam jak mietła :mrgreen:
Mój Bambo strzela piorunami z uszu , kiedy się go głaszcze po ciemku .

Koc i szlafrok są takie polarowe właśnie, więc na pewno sztuczne. Swetry polarowe nie są, ale też pewnie nie naturalne. To jest strasznie irytujące już. Jak tak się z tego wszystkiego rano wygrzebuję - dzisiaj spałam w piżamie, getrach, skarpetkach i szlafroku pod kołdrą i kocem, to przy dotykaniu np kranu też strzelam. Uch :roll:

Calipso 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 19:51   

lady_kasiek napisał/a:
chcę spać, dziś spałam dwie godziny

Byłaś rano w kościele ?

lady_kasiek 
Campeones del Mundo!

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 21:13   

cha cha
miałam egzamin.... i zaliczenie...

trifle 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 21:35   

Calipso napisał/a:
lady_kasiek napisał/a:
chcę spać, dziś spałam dwie godziny

Byłaś rano w kościele ?

A co dzisiaj? :co_stracilam:

Kasiek, jak poszło?
Ja mam jutro literaturę. I potem chyba jadę do domu, ziuu... We wtorek jeszcze ustny praktyczny niemiecki i w kolejny wtorek medioznawstwo.
Sesja - jak nic - w poszukiwaniu straconego (przez cały semestr :roll: ) czasu.

lady_kasiek 
Campeones del Mundo!

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 21:48   

trifle napisał/a:
Sesja - jak nic - w poszukiwaniu straconego (przez cały semestr ) czasu.

SEsja jak SITA rok nauki w tydzien :rotfl:

trifle 

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 21:56   

Taaak, to też słyszałam.
Żeby to tydzień był.. :roll: :wink:

Calipso 

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 16:02   

lady_kasiek napisał/a:
cha cha
miałam egzamin.... i zaliczenie...

Tylko zapytałam.
trifle napisał/a:
A co dzisiaj?

Raczej wczoraj.Zapytałam,bo ostatnimi czasy Kasiek bladym świtem chodziła do kościoła.

trifle 

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 17:19   

Ale to roraty były przecież :mysle: W styczniu nie ma :mysle:

lady_kasiek 
Campeones del Mundo!

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 18:14   

Calipso napisał/a:
bo ostatnimi czasy
ładne mi ostatnimi czasy na ostatnich roratach bladym świtem byłam 24, ale grudnia... :wink:

Calipso 

Wysłany: Sob 30 Sty, 2010 18:58   

Och jak ten czas szybko leci

praedzio 
:)

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 09:51   

Czego to ludzie nie wymyślą... :lol:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

aneby 
:)

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 10:07   

Dobre :lol:

Deanariell 
nie z tego świata /Jensenated

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 12:15   

praedzio napisał/a:
Czego to ludzie nie wymyślą... :lol:

Niezłe poczucie humoru :D Podoba mi się. :)
Now don't you cry no more..."

["...Lost in the wilderness, so far from home..."]
Acklesism is my religion ;) Welcome to Winchesterland

Anaru 

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 13:01   

Piękna reklama :mrgreen:

Caitriona 

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 13:05   

Dobre, dobre ;) :D

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 14:58   

A ja nie mam nawet Office 2007 ;)

maniutka 
Madridista całym sercem

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 20:38   

To ja może tutaj napiszę moje wynurzenia z pobytu w finlandii, bo w życzeniach to juz przeleciało, no i tu mamy offtop :mrgreen:
Dzień 1.
Wtorek. O 20. pociąg do Gdańska przez Wawę.
Dzień 2.
Środa rano już w Gdańsku. Pojechałyśmy z koleżankami (było nas 4) nad morze. Mroźno, wietrznie i mgliście było, ale łabądki wspaniałomyślnie chciały rozgrzać jedną z koleżanek i ją poganiać po plaży :mrgreen:
Już o 12. pojechałyśmy autobusem na lotnisko choć samolot był o 15.50. Na lotnisku dowiedziałyśmy się, że lot jest opóźniony o 4 godziny, a faktycznie poleciałyśmy o 20.20. Pierwszy mój lot samolotem, a w głowie myśl czy woda w Bałtyku jest bardzo zimna :-P . W Turku byłyśmy po 23. (godzina w plecy przez zmianę czasu). Żadnych taksówek, ni autobusów, ale miła pani zapoznana na lotnisku w Gdańsku zadzwoniła po dwie taksówki (jedna dla nas i jedna dla niej). Hostel w Turku miodzio! Kluczo-karty, duża kuchnia z kilkoma stanowiskami, prysznice grupowe, ale nie było źle, toalet kilka i oddzielnych. 17,50 ojro za noc w 4os. pokoju.Więc mogę z czystym sumieniem polecić jeśli któraś z was się wybiera :mrgreen:
Dzień 3.
Czwartek. Ot ja sierota we wtorek zakupiłam przez internet bilet autokarowy (pks :-P ), ale zrobił mi się błąd i kupiłam dwa z Helsinek do Turku, na szczęście bardzo miła pani kierowczyni nie robiła problemów i zawiozła nas do stolycy Suomi.
Mieszkałyśmy w hostelu właściwie w centrum i po chwili wytchnienia po przytaszczeniu się z walizkami poszłyśmy na podbój miasta. Oczy wiście widziałyśmy słynną katedrę luterańską Tuomiokirkko (pusto w środku), pomnik Aleksandra II, cerkiew tylko nie wiem jak się nazywa. Tak się jakoś przeszłyśmy z mapą po centrum.
Dzień 4.
Piątek. Do południa szlajałyśmy się po parku nad morzem, zaszłyśmy też do kościoła katolickiego (nawet pani sprzątająca w kościele muy bien mówi po angielsku :frustracja: ). Byłyśmy też w kościele wyżłobionym w skale, mały kościółek, ale piękny. Co mnie pozytywnie zaskoczyło to to, że każda świątynia jest ogrzewana. Po obiadku popłynełyśmy na Suomelinne - wyspę w XIX-wiecznymi fortyfikacjami, niestety był mroźno niemożebnie więc po godzince, w czasie której mówiąc delikatnie, odłączyłam się od dziewczyn :mrgreen: , wróciłyśmy na stały ląd. Po wieczerzy poszłyśmy zaszaleć w, podobno, największym centrum handlowym w Europie - Stockmann. Muminków co nie miara, słodyczy również (wszystkie już zostały zjedzone :slina: ). Co ciekawe nie ma tam oddzielnych sklepów jak u nas normalnie tylko wszystko jest poukładane na szafkach, półkach itp, na obszarze całego piętra i tak się kluczy między nimi. Pięter ok.10 jest.
Dzień 5.
Sobota. Poranne pakowanie, wyjście na dworzec autobusowy i znów przedwczesne czekanie na autobus do Turku. W Turku ponownie byłyśmy o 18. Powrót do tego samego hostelu. Wieczorem przeszłyśmy się nad rzekę Aurę, później poszłyśmy poszukać sklepu i to chyba nie było dobrą decyzją, bo jakiś pan idący przed nami skręcił w bramę w bloku, jak się okazało, żeby zrobić sobie dobrze. Oczy wiście spanikowane ruszyłyśmy szybkim krokiem w kierunku bardziej ruchliwej ulicy i weszłyśmy do pierwszego napotkanego sklepu. Po tej przygodzie nie miałyśmy ochoty już nigdzie chodzić i wróciłyśmy do hostelu.
Dzień 6.
Niedziele. Nasze bagaże zostawiłyśmy w przechowalnie w hostelu i z okazji niedzieli poszłyśmy na mszę, po fińsku :-P . Ja zrozumiałam tylko kiitos - dziękować, ale byłyśmy :mrgreen: . Później postanowiłyśmy odwiedzić naszą królową Jadwigę w jej zamku. Pierwszy budynek jaki moim zdaniem wyglądał jak zamek okazał się więzieniem. Zatem poszłyśmy dalej i w końcu dotarłyśmy do celu. Zameczek mały, ale gustowny, by tak rzec. Echo bardzo ładnie się niosło. Na początku lipca odbywa się tam festiwal średniowieczny (zastanawiam się czy nie pojechać na niego). No i o godzinie 15, po odbiorze bagażu poszłyśmy na przystanek komunikacji miejskiej, żeby autobusem pojechać na lotnisko. Godzinka na pierwszym terminalu, dwie na drugim i nasz samolot przyleciał.
Z ciężkim sercem opuszczałyśmy kraj muminków z nadzieją, że jeszcze tam wrócimy. Lot szybko minął, a w autobusie w Gdańsku od razu poczułyśmy, że wróciłyśmy do kraju.
Jeśli ktoś wam powie, że Finowie są zamknięci w sobie i się nie uśmiechają, bo nie ma u nich słońca to im nie wierzcie. Na każdym kroku spotkałyśmy się z życzliwością. Idąc w Helsinkach do hostelu i taszcąc walizki jakiś pan uśmiechnął do nas coś powiedział po fińsku, pani odśnieżająca chodni widząc jak z mapą stoimy i zastanawiamy się jak pójść zaproponowała nam pomoc.
Kurczę cudnie tam jest! :serduszkate:

to chyba mój najbardziej zapisany post

Admete 
shadows and stars

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 21:26   

Piekna relacja. Tam chyba chodziło o Katarzynę nie Jadwigę? ;)

maniutka 
Madridista całym sercem

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 22:12   

A w zasadzie nie pamiętam, a przewodnik-broszurę po Turku oddałam koleżance, która lubi Finlandię.
edit. Ciocia wikipedia mówi, że faktycznie chodzi o Katarzynę. Kajam się za mą ignorancje i niewiedzę :ops1:

BeeMeR 

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 10:51   

Maniutko - dziękuję za relację - czytałam z przyjemnością :mrgreen: :kwiatek:

damamama 
nowa wielbicielka DiU oraz JE

Wysłany: Wto 09 Lut, 2010 13:10   

Może powinnam to wkleić do wątku "My na forum" tym bardziej, że ostatnio tam wspominano o skubaniu pierza i jego współczesnym odpowiedniku jakim jest forum, :mrgreen: ale to tutaj jest wieeeeeeeelki offtop. Ciekawy artykuł ze strony PC Format:

Według opublikowanego dzisiaj w Polsce i innych krajach europejskich, najnowszego raportu, zidentyfikowano nowe pokolenie świadomych cyfrowo dzieci w wieku od 8-14 lat. Disney odkrył, że jest to pierwsze pokolenie, które nie zna życia bez Internetu i posługuje się nim zarówno do odrabiania pracy domowej, jak również korzystania z gier komputerowych. Co więcej, pokolenie to używa Internetu po to aby wzmacniać, a nie zastępować kontakty towarzyskie.

To europejskie badanie przeprowadzone przez Disneya zwraca uwagę, że Pokolenie XD - cyfrowo świadome dzieci rodziców z Pokolenia X, które urodziły się między 1995 i 2001 rokiem - nie potrafi wyobrazić sobie świata bez Internetu czy wszechobecnej cyfryzacji.

Na potrzeby badania przepytano ponad 3000 dzieci z Polski, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii oraz Włoszech, a jego rezultaty obalają wiele mitów o wpływie rewolucji cyfrowej na życie młodych ludzi.

Badanie, przeprowadzone na zlecenie nowego kanały dla dzieci - Disney XD - pokazuje, że 95% europejskich nastolatków uważa, że Internet oraz serwisy społecznościowe są dla nich ważne, a prawie połowa twierdzi, że nie wyobraża sobie życia bez tych podstawowych narzędzi.

Polskie Pokolenie XD wyróżniają następujące cechy:

* 60 proc. uważa, że Internet i komputery są dla nich tak ważne, że nie wyobraża sobie bez nich życia
* Wśród trzech głównych zastosowań Internetu gry komputerowe (77 proc.) są tylko nieznacznie bardziej popularne niż pomoc w odrabianiu pracy domowej (75 proc.)
- Na trzecim miejscu znajduje się możliwość komunikowania się z przyjaciółmi poza szkołą(71 proc.)
* 65 proc. Polskich młodych XD czuje dumę gdy idzie im dobrze w grach komputerowych. Najmniejszą popularnością wśród polskich XD cieszą się gry typu real-life (7 proc.), za to lubią oni internetowe gry zespołowe (22 proc.)
* 15 proc. młodych XD odwiedza wirtualne światy

Victoria Hardy, Executive Director of EMEA Research, Disney XD, mówi: "Wchodzimy właśnie w nowe dziesięciolecie, a nasze badanie europejskie identyfikuje cyfrowo świadome pokolenie. Cieszymy się, że raport ten obala niektóre negatywne mity dotyczące wpływu cyfrowej ery na życie dzieci i jednocześnie pokazuje, że są one generacją pozytywnie nastawionych do społeczeństwa i koncentrujących się na nim osób. Dodatkowo, korzystają z dostępnych im technologii po to aby poprawić swoje życie oraz przyszłość naszej planety.

Ja to chyba jestem pokolenie "-X" :mysle:

Odpowiedz do tematu